Skip to content

Overige registraties voor TP-ers

Overige registratiemogelijkheden

Certificaat

Sommige hbo-opleidingen bieden – bijvoorbeeld via een minor – de mogelijkheid om aanvullende certificaten te behalen, die specifieke taken vergemakkelijken, zoals een BKA-certificaat (Beroepskeuze Adviseur) uitgegeven door de beroepsvereniging Beroeps Keuze Adviseurs (die eveneens een register hebben).

school

Er zijn ook afgestudeerde Toegepast Psychologen die na de studie verder willen studeren om via een Post-HBO opleiding in aanmerking te komen voor specifieke beroepen, met specifieke registers. Denk dan bijvoorbeeld aan Leefstijl Coach of Praktijk Ondersteuner Huisartsen-GGZ (POH-GGZ) of Cognitief Gedragstherapeut.

Specifieke-registratie

Ook kan de Toegepast Psycholoog kiezen voor een specifiek register, zoals het register van de NOBCO. Deze landelijke registers bieden een extra kwaliteitsgarantie voor specifieke beroepen, of specialisaties na de opleiding, maar zijn niet verplicht. Een afgestudeerde TP-er kan dus aan de slag als coach, met of zonder een NOBCO-registratie.

Specifieke-doelgroep

Voor werken met specifieke doelgroepen kan een registratie een voorwaarde zijn. Voor het werken met jeugd bestaat het verplichte SKJ-register. Voor het werken met cliënten in de geestelijke gezondheidszorg zijn verschillende registers mogelijk, bijvoorbeeld het GGZ-agoog register. (Let op – niet verwarren met het BIG-register voor medische beroepen.) Toegepast Psychologen kunnen ook terecht bij deze registers, hoewel hierbij wel extra voorwaarden gesteld kunnen worden.

Inschrijven bij registers SKJ en GGZ-agoog

Als Toegepast psycholoog mag je zonder SKJ-registratie werken in de jeugdzorg, als het gaat om uitvoerende werkzaamheden. In het Kwaliteitskader Jeugd wordt de norm verantwoorde werktoedeling uitgelegd. Op pagina 19 zie je een overzicht.

Voor een SKJ-registratie is een hbo-functie waarmee professionals in aanraking komen met jeugdigen slechts een onderdeel van de registratie. Je functie moet ook bepaalde taken te omvatten die om een geregistreerde professional vragen. Op pagina 19 van het Kwaliteitskader Jeugd zie je een overzicht, welke je hier kunt downloaden. Er wordt onder andere benadrukt welke taken een professional dient te hebben naast een rol in de uitvoering:

  • een cruciale rol bij beoordeling (analyseren complexe hulpvraag, diagnose stellen of diagnostisch beeld vaststellen, probleemanalyse maken); én
  • besluitvorming (over in gang zetten van niet vrij toegankelijke jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering, af- en opschalen van ingezette hulp, beëindigen van de formele hulpverlening); én
  • vaststelling (van hulpverleningsplan, behandelplan, plan van aanpak voor jeugdbescherming en jeugdreclassering, adviseren over behandeling, hulpverlening, ondersteuning).

Wil jij je inschrijven als toegepast psycholoog in de registers van SKJ of GGZ-agoog? Bekijk onderstaande tabjes voor de stappen.

Registratie is mogelijk bij het SKJ-register via:

  1. Voor TP’ers met een diploma niet ouder dan vijf jaar is het mogelijk om zich te registreren in het SKJ-register via de versoepelde registratie-eisen die geldig zijn tot 31 december 2023. Deze professionals vallen onder situatie één.  Zij dienen inderdaad minimaal 16 uur per week werkzaam te zijn bij een jeugdzorginstelling die een SKJ-geaccrediteerd inwerkprogramma aanbiedt. Dat inwerkprogramma bestaat uit diverse verplichte onderdelen zoals bijvoorbeeld een training beroepscode & tuchtrecht en meervoudige praktijkmethodieken.
  2. Voor TP’ers met een diploma ouder dan vijf jaar is het ook mogelijk om zich te registreren via de versoepelde registratie-eisen die geldig zijn tot 31 december 2023. Deze professionals vallen onder situatie twee.  Ook deze professionals dienen minimaal 16 uur per week werkzaam te zijn bij een jeugdzorginstelling die een SKJ-geaccrediteerd inwerkprogramma aanbiedt. Echter geldt voor deze professionals dat zij ook minimaal een jaar relevante en recente werkervaring in het jeugddomein dienen aan te tonen, welke niet langer geleden mag zijn dan drie jaar.
  3. Voor studenten die TP studeren bij een opleiding met een jeugdrichting is rechtstreekste registratie mogelijk als zij via de opleiding een certificaat verkrijgen waarin vermeld staat dat zij voor 90 EC verplichte onderdelen gevolgd hebben uit de bouwstenen Sociaal Werk – Jeugd.

Registratie is mogelijk bij registerplein.nl:

Een TP-psycholoog kan uitsluitend geregistreerd worden als ggz-agoog wanneer zij/hij een nascholing tot ggz-agoog heeft gevolgd van 45 EC aan een door het COOAB2.0 geaccrediteerde opleiding.

Download hier het reglement.

Back To Top