De NBTP

Wat is een beroepsvereniging voor toegepaste psychologie?

De Nederlandse beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie wil een dynamisch platform zijn waar gelijkgestemde professionals elkaar vinden en van elkaar kunnen leren.
Via ontmoeting en overleg werken we met elkaar aan ontwikkeling, professionalisering en profilering van onze beroepsgroep.

Bij de NBTP tref je zowel professionals die op hbo-niveau zijn opgeleid in de Toegepaste Psychologie als universitair opgeleide psychologen.
Lees meer over onze beroepsvereniging, wat deze jou te bieden heeft en wat jij voor de beroepsgroep kan betekenen.

Voor wie is de NBTP?

Bij de beroepsvereniging NBTP tref je zowel professionals die op hbo-niveau zijn opgeleid in de Toegepaste Psychologie als universitair opgeleide psychologen. Zij werken bijvoorbeeld in de algemene of geestelijke gezondheidszorg, de arbeids- en organisatiebranche, HR-afdelingen van bedrijven, bij overheden, het onderwijs, de jeugd- of ouderenzorg en consumentenorganisaties.

Lees meer over voor wie de NBTP is.

Wat doet de NBTP?

Vanuit de beroepsvereniging werken we aan ontwikkeling van de toegepaste psychologie. Daarbij richten we ons op de ontwikkeling van:

  • de professional
  • het vakgebied
  • de dienstverlening

Lees meer over onze activiteiten en projecten op de pagina ‘Wat doet de NBTP‘.

 

Hoe is de NBTP georganiseerd?

De NBTP is een jonge beroepsvereniging met een slanke verenigingsstructuur. Deze  bestaat uit:

  • een landelijk bestuur,
  • regiocoördinatoren als contactpersoon en aanjager in de regio,
  • enkele werkgroepen die meestal projectmatig zaken organiseren, zoals het congres en het opzetten van een nieuwe regeling of aanpak,
  • andere betrokken leden die zich vanuit een specifiek aandachtsgebied inzetten voor de vereniging (bestuursondersteuners).

De inzet voor de vereniging gebeurt op vrijwillige basis. Betrokken leden maken hiervoor tijd vrij naast hun werk/studie en sociaal leven, omdat zij ook willen dat de toegepast psycholoog een betere positie krijgt in het werkveld. Daar kunnen we alleen samen met voldoende mensen aan werken.

Wil je meer weten over activiteiten in de regio, kijk dan bij de regiopagina‘s.

Wie zitten er in het NBTP-bestuur?

De NBTP heeft een landelijk bestuur. Als bestuursleden vertellen we graag wie we zijn, wat onze motivatie is om actief te zijn voor onze beroepsgroep en waarover we graag in contact komen met leden.
Maak hier kennis met het NBTP-bestuur.

Hoe kan ik actief worden voor de NBTP?

Contacten leggen, kennis delen met TP’ers en deelnemen aan activiteiten met vakgenoten kan op allerlei manieren, afhankelijk van jouw interesse en mogelijkheden.
Kijk snel bij Actief in de regio. En neem gerust contact op met de regiocoördinator of het bestuurslid voor de regio’s.

Hoe is de NBTP ontstaan?

De beroepsvereniging NBTP begon in 2010 met een oproep van Thys de Haan op internet en een eerste ontmoeting tussen twaalf enthousiaste toegepast psychologen. Dit initiatief groeide in enkele jaren uit tot een formele beroepsvereniging met honderden leden en een toenemende professionalisering.
Lees meer over de hoogtepunten in de historie van de NBTP.

 

Lidmaatschap

Hoe word ik lid van de NBTP?

Om lid te worden van de NBTP ga je naar Lid worden.

 

Waar vind ik meer informatie over het lidmaatschap?

Goed dat je meer wilt weten over de voordelen, voorwaarden en kosten van het NBTP lidmaatschap.  Lees snel verder!

 

Wie kunnen er lid worden?

Je kunt lid worden als je aantoonbaar een geaccrediteerde bachelor’s of een master degree (toegepaste) psychologie hebt behaald aan een universiteit of hogeschool. Je kunt ook studentlid worden.

Lees meer over wie er lid kunnen worden.

 

Wat biedt de NBTP mij als psycholoog?

Lees verder over wat het lidmaatschap inhoudt.

 

Wat heb ik als student aan de NBTP?

Ook als student psychologie kun je je bij de NBTP aansluiten. Lees snel welke voordelen het lidmaatschap voor jou heeft. Het tarief is laag, dus daarom hoef je het niet te laten!

Wat kost het lidmaatschap?

De kosten van het lidmaatschap houden we zo laag mogelijk. Check de tarieven voor leden en studentleden op de pagina over lidmaatschap.

Hoe schrijf ik me uit als NBTP-lid?

We vinden het jammer als je de NBTP wilt verlaten. Onderaan de pagina over lidmaatschap vind je een button om je uit te schrijven.
Mocht je je later bedenken, dan ben je uiteraard weer van harte welkom.

Professionalisering & kwaliteit

Wat is het beroepsregister of kwaliteitsregister?

Door registratie in het kwaliteitsregister voor toegepast psychologen kun je laten zien aan werkgevers en cliënten dat je aan de kwaliteitseisen van de beroepsgroep voldoet en dat je het vak uitoefent volgens de juiste kwaliteitseisen. Het register wordt beheerd door Kabiz.
Kijk voor meer informatie in het Dossier Kwaliteitsregister.

Waar vind ik een beroepsprofiel (beschrijving van deskundigheden en beroepsactiviteiten)?

Hieronder vind je het beroepsprofiel van de NBTP. Dit document beschrijft de deskundigheden, beroepsactiviteiten en verantwoordelijkheden van de toegepast psycholoog.

BeroepsprofielTP_webversion10.pdf
BeroepsprofielTP_webversion10.pdf

Wat houdt de beroepscode voor toegepast psychologen in?

Als lid van de NBTP ben je verplicht je in je werk als toegepast psycholoog aan de beroepscode van onze beroepsgroep te houden. In de beroepscode staan afspraken over o.a. een professionele beroepsuitoefening, je houding tegenover de cliënt, je relatie tot collega-psychologen/hulpverleners en professionalisering.
Hieronder vind je het document met de beroepscode:

BeroepscodeTP_webversion10.pdf
BeroepscodeTP_webversion10.pdf

 

 

Welke bij- of nascholing kan ik volgen?

Voor de kwaliteit van je werk en voor jou als professioneel TP’er is het belangrijk dat je je kennis up-to-date houdt en dat je je blijft ontwikkelen. Dat kan met een bijscholingscursus uit het aanbod dat voor speciaal voor NBTP-leden geselecteerd is. Ga voor meer informatie naar Bij-/nascholing.

 

Hoe kan ik mijn beroepsmatig functioneren verbeteren samen met TP’ers?

Een goede manier om je functioneren te versterken, je professionele ontwikkeling en de kwaliteit van je werk te bevorderen is intervisie.

Val jij in je werk steeds in dezelfde persoonlijke valkuil? Heb je behoefte om op beroepsniveau te sparren over zaken waar je tegenaan loopt, zoals ‘lastig’ contact met een cliënt of een collega? Redenen genoeg om deel te nemen aan intervisie met vakgenoten! Lees wat intervisie inhoudt en wat deelnemers erover zeggen op de pagina Intervisie.

 

Wat houdt intervisie in?

Met enige regelmaat kom je bij elkaar om werkvragen voor te leggen. Je ondersteunt en adviseert elkaar over persoonlijke en beroepsmatige issues. Door het stellen van vragen denken de deelnemers mee met de inbrenger van het probleem; deze krijgt zo met behulp van het gezamenlijk analytisch en probleemoplossend vermogen zicht op het ingebrachte probleem en hoe hierin te handelen.

Met intervisie versterk je je functioneren, bevorder je je professionele ontwikkeling en de kwaliteit van je werk.

 

Belangenbehartiging

Hoe behartigt de NBTP de belangen van TP als beroepsgroep?

De NBTP komt namens alle TP’ers op voor een betere positie van toegepast psychologen in het hele werkveld. Om te werken aan professionalisering, profilering en betere mogelijkheden voor onze beroepsgroep zitten we aan tafel bij diverse partijen, soms ook bij het ministerie. Ook zoeken we samenwerking met organisaties die deels aan dezelfde doelstellingen werken, zoals de Vereniging voor Psychodiagnostisch werkenden (VVP).

Kijk ook bij Wat doet de NBTP? en volg de berichten op de homepage, op twitter @deNBTP en facebook.

Bijeenkomsten

Wat houdt het NBTP-congres in?

Het NBTP Congres is dé jaarlijkse meeting voor toegepast psychologen met interessante sprekers, presentaties, workshops, een informatiemarkt en natuurlijk de gelegenheid voor ontmoeting met vakgenoten.
Kijk snel voor meer informatie en verslagen op de Congrespagina.

 

Wat is er in mijn omgeving te doen vanuit de NBTP?

Kijk welke activiteiten er zijn in jouw regio of zoek contact om je interesse aan te geven via Actief in de regio.

 

Hoe kom ik bij een intervisiegroep?

Wellicht is er een intervisiegroep in jouw regio die nog leden kan gebruiken of zijn er meer belangstellenden om intervisie te starten. Je komt het te weten via de regiocoördinator in je regio, check Actief in de regio.

Of lees eerst meer over Intervisie