De Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie is een dynamisch platform waar gelijkgestemde professionals elkaar vinden en van elkaar kunnen leren. Via contact, ontmoeting en overleg wordt er gewerkt aan verbetering, professionalisering en profilering. De NBTP richt zich op:
o Hbo- en wo-psychologen;
o Studenten Psychologie van bachelor tot masterstudies in de verschillende sectoren.
Bestuur NBTP
Sharon van der Hoeven
Maaike Wientjes
Vera Motzheim
Daniëlle de Vries
Mieke van Herk
Missie
Visie
- Samenwerkingen aangaan voor verbeteringen van zorg en organisatie;
- Een platform bieden, waarin TP’ers krachten kunnen bundelen en ontwikkelen;
- Stakeholders kansen bieden om gezamenlijk te leren, ondersteunen en te versterken;
- Het voortouw nemen in debatten over de toekomst en plannen van de TP’er;
- Een actieve bijdrage leveren voor de beleidsvoering binnen psychologische zorg;
- Staan voor professionalisering van de gehele beroepsgroep;
- Opkomen voor de belangen van de TP’ers;
- Client, organisatie en andere betrokkenen verzekeren van kwaliteit;
- Een spreekbuis zijn voor alle toekomstige en afgestudeerde TP’ers;
- Opiniërend, spraakmakend en aansprekend zijn.
Lidmaatschap
Uitvoering van plannen naar praktijk
1. Het professionele gebied: Op dit gebied wordt focus gelegd op de kwaliteit van de Toegepast Psycholoog zelf.
2. Het gebied van beleidvorming, wet- en regelgeving: Hierbij richt de NBTP zich op kwalitatieve samenwerking tussen overheidsinstelling, beleidsmakers en andere beroepsgroepen, waarbij de NBTP zich als adviesorgaan kan begeven bij de tot stand komen van beleidstukken omtrent de psychische hulp. Ook komt de NBTP actief op voor de belangen van cliënt, opdrachtgever en de TP’er.
3. Het gebied van dienstverlening: zowel de inhoud als het proces van dienstverlening. Er kan gedacht worden aan de cliënt en dienstverlener. In de organisatie van de NBTP wordt de missie, visie en uitvoering bereikt door:
- Kennis te delen (Uitwisseling van expertise en ervaringen, via live en digitale bijeenkomsten);
- Belangenbehartiging (Inzet voor onze beroepsgroep voor steeds een steeds groter werkveld);
- Landelijk en regionale voorlichtingen (Profilering van het beroep bij instanties, werkgevers en relaties);
- Advies aan instanties (Adviseren aan instellingen, brancheorganisaties en werkgevers);
- Ondernemerschap (Het stimuleren / aanbieden van mogelijkheden tot organisatie bij de NBTP);
- Ledenvoordeel (Aantrekkelijke aanbiedingen voor NBTP-leden: tijdschriften, verzekeringen diensten);
- Samenwerkingen met andere beroepsgroepen (NBTP werkt actief samen met relevante (beroeps)-verenigingen);
- Contact studenten (Door samenwerkingen met studenten blijft de NBTP actueel en vernieuwend);
- Kwaliteit optimalisatie (Kwaliteit is de kern van de NBTP. Dit wordt gerealiseerd door jaarverslagen en visiedocumenten);
- Het up-to-date houden van het kwaliteitsregister (beroepsregister voor de TP’er).
Ontstaan NBTP
In 2019 heeft de NBTP zich ontwikkeld tot een beroepsvereniging met een duidelijk profiel, en zijn structurele samenwerkingen met zusterorganisaties gevormd. De vereniging heeft vier speerpunten.
Erkenning
TP’ers hebben unieke kennis en kwaliteiten in huis. De NBTP wil dat dit erkend wordt door anderen, zoals het bedrijfsleven, zorginstellingen en overheidsinstanties. De NBTP komt op voor de belangen van TP’ers.
Samen staan we sterk
Als vereniging sta je sterker dan alleen. De NBTP vertegenwoordigt TP’ers en lobbyt namens alle TP’ers bij diverse partijken voor betere positionering en meer erkenning.
Professionalisering
De NBTP heeft als doel de beroepsgroep te professionaliseren en kwaliteit van TP-ers te bewaken door bijscholing en een kwaliteitsregister.
Verbinden
De NBTP verbindt TP’ers uit het hele land door middel van activiteiten, ontmoetingen en ondersteuning. Zo is er een jaarlijks congres en organiseren we lezingen in de regio’s
De organisatie van de NBTP
De organisatie van de NBTP staat uitgebreid beschreven in het Huishoudelijk Reglement (link). Hier volgt een korte samenvatting van de belangrijkste onderdelen.De leden zijn via de ledenraad het hoogste orgaan binnen de beroepsvereniging. Het bestuur werkt in opdracht van de ledenraad, en heeft de dagelijkse leiding. Bij alle activiteiten is het bestuur afhankelijk van de inzet van leden. Het draait bij de NBTP om het principe: “door leden en voor leden”. Binnen het bestuur speelt de voorzitter een hoofdrol bij de externe contacten en het aansturen van de vereniging. Naast de voorzitter vervullen ook de penningmeester en de secretaris specifieke taken binnen het bestuur.
Er kunnen commissies en werkgroepen ingesteld worden door het bestuur en/of de ledenraad. Vaste commissies zijn de financiële adviescommissie (FAC) – voor het adviseren van de penningmeester en de jaarlijkse controle van de boekhouding – en de procedure adviescommisie (PAC), die gevraagd en ongevraagd wijze raad aan het bestuur kan geven.
Ledenraad, bestuur, FAC en PAC vormen de organisatorische basis van de NBTP, zeg maar de voorwaarden waaronder de vereniging kan functioneren. Het draait natuurlijk vooral om de inhoud, de activiteiten van de vereniging.
Het bestuur organiseert vooral de lobby- en landelijke activiteiten, zoals het jaarlijkse NBTP-congres en lezingen, en de interne en externe communicatie. De NBTP is ook regionaal actief via regiocommissies, die bijvoorbeeld workshops of intervisiegroepen organiseren. Daarnaast is het mogelijk dat leden met specifieke interesse samen actief zijn binnen een sectie. Denk bij secties aan bijvoorbeeld TP-ers die werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, als coach of als trainer.
De verschillende groepen binnen het NBTP ontwikkelen in overleg met het bestuur jaarplannen, die door het bestuur vertaald worden in een begroting. Elk jaar legt het bestuur de plannen en de begroting voor aan de leden, binnen de ledenraad. Uiteindelijk bepaalt de ledenraad welke plannen wel, en welke niet, uitgevoerd worden.