Skip to content

FAQ

Over NBTP

Voor studenten kost het lidmaatschap 15 euro, voor afgestudeerden 75 euro en voor ‘vrienden van’ minimaal 15 euro, maar je kunt ook beslissen om dit bedrag te verhogen.

Naast diverse kortingen (klik daarvoor op deze link), is er nog veel meer dat je via jouw lidmaatschap ontvangt:

  • Krijg toegang tot een ijzersterk netwerk van TP’ers, op zowel landelijk als regionaal niveau (kwaliteitscirkels);
  • Maak gebruik van de deskundigheid en contacten van ervaren vakgenoten;
  • Sluit je aan bij het kwaliteitsregister NBTP en laat daarmee zien dat je als professional up-to-date blijft;
  • Zet extra werkervaring op je cv door actief lid te worden, of vergaar studiepunten door je in te zetten voor de vereniging;
  • Wees als een van de eersten op de hoogte van nieuwe (stage)vacatures in het vakgebied;
  • Blijf op de hoogte van actuele veranderingen via de nieuwsbrief.

Met jouw lidmaatschap help je Toegepast Psychologen in Nederland zichtbaarder te maken en hun positie op de werkvloer te versterken. Samen zetten we ons in voor erkenning en waardering, zodat Toegepast Psychologen naar waarde worden geschat. Daarnaast werken we toe naar een bekostigingscode, zodat hun inzet in de GGZ uiteindelijk declarabel wordt bij zorgverzekeraars.

Als je zelf geen (toegepaste) psycholoog bent, maar de beroepsgroep en de NBTP wel een warm hart toedraagt, kun je onze vriend worden! Daarbij horen natuurlijk wel een aantal voordelen, namelijk:
Maak gebruik van de deskundigheid en contacten van ervaren (Toegepaste) Psychologen;

  • Blijf op de hoogte van actuele veranderingen via de nieuwsbrief;
  • Ontvang korting op je ticket voor het jaarlijkse NBTP-congres, met inspirerende sprekers en interessante workshops;
  • Volg gratis onze Webinars;
  • Ontvang 2x per jaar het digitale vakblad Toegepaste Psychologie en blijf zo op de hoogte van alle ontwikkelingen in dit vakgebied;

Leuk dat je dit wilt! Kijk eens bij onze vacatures. Waar je kan zien welke hulp wij specifiek zoeken. Of neem contact op via info@nbtp.nl.

Wat leuk! Je kunt via ons contactformulier of via info@nbtp.nl contact met ons opnemen. Vermeld in de onderwerpregel ‘samenwerken’. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Je kunt je lidmaatschap op elk moment in het jaar opzeggen. De opzegging gaat echter pas in per 31 december van dat jaar. Dit betekent dat je voor het lopende jaar nog contributie verschuldigd bent.

Opzeggen is eenvoudig: log in op Mijn NBTP en regel het zelf online.

Algemene vragen

Vanaf 2024 zitten tp’ers niet meer in de overgangsregeling voor een SKJ registratie maar worden ze gewoon gezien als gedegen voorliggende opleiding (op aandringen van NBTP).  Ze krijgen allemaal een praktijkprogramma via de werkgever. Er is geen maatwerk beoordeling. Ook als je een geheel jeugd curriculum hebt doorlopen, krijg je het praktijk programma, maar deze wordt geheel door de werkgever vastgesteld, dus die kan daar dan rekening mee houden.

In het Webinar van februari 2022 is terug te kijken wat we tot op dan allemaal gedaan hebben voor de bekostigingscode. Je vindt het achter “Mijn NBTP”.

In 2024 is er een nieuw verzoek ingediend voor bekostiging van de Psychologisch Consulent GGZ per 2026. Dat proces loopt nu omdat de gevestigde partijen steeds aanvullende vragen formuleren. Wanneer en een bekostiging komt moet je ervan uit gaan dat het dan nog zeker 1 of 2 jaar duurt voordat de eerste PC-GGZ’ers van school komen. Na- en bijscholingen kunnen mogelijk eerder professionals afleveren.

Hoewel we ons realiseren dat er al heel veel Toegepast Psychologen zijn opgeleid volgens het profiel van de Psychologisch Consulent GGZ, zal er voor de groep professionals die al een diploma hebben dus een waardering moeten gaan plaatsvinden. Dit omdat er veel variatie zit in de gegeven opleidingen. We gaan ons uiterste best doen zo goed mogelijk in te regelen voor onze leden.

Na de na toekenning bekostiging gaan de Hogescholen die een accreditatie krijgen, het profiel in de laatste 2 jaar van de opleiding aanbieden.  Denk hierbij onder andere aan passende stages en minor.

Bij onze partner Zorg voor ZZP kun je duidelijke informatie vinden over voldoen aan de Wkkgz.

https://zorgvoorzzp.nl/download-de-gratis-wkkgz-checklist/

Het is altijd verstandig om een beroeps en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Kijk bij onze partner Zorg voor ZZP voor meer informatie hierover.

https://zorgvoorzzp.nl/beroeps-en-bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering/

Vakblad Toegepaste Psychologie komt 2 keer per jaar online uit.

Wanneer je denkt een structurele bijdrage te kunnen leveren aan het Vakblad dan horen we dat graag van je via info@nbtp.nl. We zoeken dus geen mensen die vooral voor hun eigen bedrijf iets willen schrijven, maar vooral breed inzetbaar zijn. Overigens kunnen we ook altijd een interviewer gebruiken voor onze rubriek “Stokje door”.

Vragen over het Kwaliteitsregister

Het doel van het Kwaliteitsregister NBTP is het vastleggen van de vakbekwaamheid van de geregistreerde op het terrein van de Toegepaste Psychologie. Hiertoe ontvangt de geregistreerde de beschermde titel Register Toegepast Psycholoog NBTP of Junior Register Toegepast Psycholoog NBTP. De klant (cliënt, werk- of opdrachtgever) van geregistreerde mag hiermee verwachten dat de dienstverlening van goede kwaliteit is en dat geregistreerde aan deskundigheidsbevordering doet. Geregistreerde heeft de beroepscode voor toegepast psychologen ondertekend en stelt zich onder

de klachtenregeling van de NBTP.

Je bent als lid van de NBTP niet verplicht om je te registeren in het register. Voor het uitvoeren van sommige beroepen zal dit in de toekomst mogelijk wel vereist worden, denk aan de Psychologisch Consulent GGZ en De Psycho Diagnostisch Medewerker.

Ja, om in het register van de NBTP te worden toegelaten moet je lid zijn van de NBTP.

Zie hiervoor de pagina van Registratie op de website.

https://www.nbtp.nl/registratie/

Codes en waardering diploma’s buitenland, algemene info

Vlaamse diploma’s zijn in Nederland vaak automatisch erkend dankzij afspraken binnen de Benelux en de Europese Unie. Dit geldt zeker voor diploma’s op het niveau van hoger onderwijs, zoals Toegepaste Psychologie. Voor bepaalde beroepen kan echter een extra erkenningsprocedure nodig zijn, vooral als ze gereglementeerd zijn.

In Nederland wordt soms gevraagd naar een CROHO-code (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs), die opleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs systeem identificeren. Vlaamse diploma’s hebben geen CROHO-code, omdat die alleen in Nederland wordt gebruikt. Dit betekent echter niet dat een Vlaamse student niet in Nederland kan werken. Vaak volstaat een procedure bij de werkgever of een aanvraag bij een Nederlandse organisatie zoals DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Voor bepaalde functies, vooral in de zorg- of onderwijssector, moet een diploma erkend worden door een Nederlandse instantie. Toegepaste Psychologie valt niet altijd onder de gereglementeerde beroepen, maar dit kan afhangen van de specifieke rol die de student wil vervullen. In dat geval is een erkenning door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) of de Inspectie van het Onderwijs vereist.

Aangezien Vlaanderen deel uitmaakt van de Europese Unie, hebben Belgische studenten geen visum of werkvergunning nodig om in Nederland te werken. Veranderingen op dit vlak betreffen vooral niet-EU-burgers. Wel kunnen er in de toekomst wijzigingen zijn, maar op dit moment geldt vrije arbeidsmigratie binnen de EU.

Praktisch advies:

  • Diploma-evaluatie: Laat studenten hun Vlaamse diploma evalueren door Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationale erkenning van diploma’s).
  • Informatie van de werkgever: Vraag potentiële Nederlandse werkgevers welke specifieke eisen zij stellen.
  • Beroepsvereniging raadplegen: Voor psychologen kan het nuttig zijn om contact op te nemen met de Nederlandse Beroepsvereniging van Toegepaste Psychologie (NBTP).

Conclusie:

Er is geen speciale “code” vereist op Vlaamse diploma’s om in Nederland te werken. De sleutel is vaak het proces van diploma-erkenning en mogelijke registratie bij beroepsinstanties. Voor de meeste niet-gereglementeerde beroepen volstaat het Vlaamse diploma, maar erkenning kan nodig zijn voor specifieke rollen, vooral in de zorg of het onderwijs.

Ik raad aan om contact te houden met instanties zoals Nuffic of de Vlaamse universiteit, die studenten kunnen begeleiden door dit proces.

Voor psychologen die in het buitenland zijn afgestudeerd kan de weg vinden in Nederland erg ingewikkeld zijn. Dit komt deels door hoe ons onderwijs is ingericht. In Nederland maken we, in tegenstelling tot ander landen, onderscheid in Wo bachelors en HBO bachelors en masters. Dit betekent dat je minimaal een Wo bachelor moet hebben om als masterpsycholoog in Nederland erkent te worden door bij het Nip.

Omdat er veel verschil is in het opleidingsniveau over de hele wereld wijst de praktijk uit dat de meeste universitaire opleidingen  die in het buitenland zijn gevolgd, in Nederland niet hoger worden gewaardeerd dan HBO

Back To Top