Ga naar hoofdinhoud
NBTP-congres 2023

Op 2 juni 2023 zal het NBTP-congres 2023 plaatsvinden, met als onderwerp ‘TP Verbindt!’. Dit jaar zal het congres gehouden worden bij Hogeschool Saxion te Deventer. De insteek is anders dan voorgaande jaren. Dit keer zal alles plenair plaatsvinden. Er wordt dus niet uiteen gegaan in workshops waarbij je vooraf moet aangeven welke je wilt volgen, maar op actuele kennisdeling op meerdere gebieden.

Op deze pagina vind je de informatie over de sprekers, die gaandeweg bekend gemaakt zullen worden.

Keynote speaker: Femke Buwalda

Intuïtief eten

Na vele diëten waarbij ze wel afviel, maar daarna ook weer aankwam met de bonuskilo’s erbij, heeft ze het roer omgegooid. Geen diëten meer! Maar wat dan wel? Op haar 40e kwam ze in aanraking met Health at Every Size (HAES): een Amerikaanse stroming die stelt dat het heel natuurlijk is dat lijven in omvang variëren en dat ook dikke mensen gezond kunnen zijn. Gezond zijn is namelijk meer een kwestie van gezonde gewoontes (ook omtrent zaken als stress, beweging, slaap, etc.) creëren en volhouden, dan van gewichtsverlies.

Ze stuitte op ‘Intuitief eten’, een methode die ervoor zorgt dat je weer luistert naar de natuurlijke signalen van je lijf. Deze methode combineert ze met een bredere kijk op gezondheid, waarbij zowel lichamelijke als mentale gezondheid centraal staan. Hierbij maakt ze gebruik van psychologische methoden als: cognitieve gedragstherapie (CGT), acceptance and commitment based therapie (ACT), mindfulness en motiverende gespreksvoering.

Haar belangrijkste boodschap is: elk lijf is een goed lijf.

Bio Femke Buwalda

Dr. Femke Buwalda heeft Klinische Psychologie gestudeerd en is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als psycholoog heeft ze veel gewerkt met mensen die last hadden van verschillende angsten. Haar hart lag het meest bij voeding en psychologie, daarom besloot ze om ook diëtist te worden. In 2018 heeft ze de opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en mag ze zichzelf ook diëtist noemen. Ze is een anti-dieet-diëtist; tijdens de opleiding werd haar namelijk duidelijk dat mensen niet gelukkiger en ook niet per se gezonder worden van afvallen.

In 2020 heeft ze een mentorship gedaan bij het Amerikaanse ‘Center for Weight Neutral Coaching’ en is ze gecertificeerd ‘Diet Recovery Coach’ en ‘Weight Neutral Coach’.

In juli 2022 is haar boek Bite me uitgekomen, waarin ze al haar ervaringen bundelt en waarmee ze andere mensen op een laagdrempelige manier in aanraking wil brengen met intuïtief eten en zelfacceptatie.

Spreker: Sasja van Gompel

Assertiviteit verhogen

Iedereen kent wel een situatie waarin men agressief of passief reageerde op het verzoek van een ander, terwijl een assertieve reactie passender geweest was. Assertief gedrag wordt door mensen dan ook vaak als een moeilijke communicatiestijl ervaren en al helemaal voor mensen met een autismespectrumstoornis. Mede hierdoor is deze doelgroep langer afhankelijk van de hulpverlening en duren begeleidingstrajecten langer. Om dit probleem aan te pakken heeft Sasja binnen Auti-View hier onderzoek naar gedaan, door middel van een uitgebreide doelgroep analyse en literatuurstudie waarna er gekeken is naar eerdere succesvolle interventies voor mensen met een autismespectrumstoornis. Aan de hand van deze uitkomsten en deze verschillende bevindingen aan elkaar te koppelen is er een spel ontwikkelt. Dit spel richt zich op het verbeteren van de assertieve vaardigheden van deze doelgroep in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar.

Sasja neemt je tijdens het congres mee in de weg om van een theoretisch probleem tot een praktische en leuke oplossing te komen en ze laat je kennis maken met het spel genaamd Jij Bepaalt.

Bio Sasja van Gompel

Sasja van Gompel is 23 jaar en zit in haar laatste jaar van de studie toegepaste psychologie te Eindoven. Ze volgt het convenant programma met de Tilburg universiteit waardoor ze na dit jaar kan starten met haar master Klinische Psychologie. In 2020 heeft Sasja haar eigen bedrijf genaamd Fortis Socio opgericht waarin ze ouderen en volwassenen met verschillende hulpvragen begeleidt. Momenteel begeleidt ze voornamelijk mensen met een autismespectrumstoornis in combinatie met verschillende comorbiditeit. Hierbij kan gedacht worden aan depressieve klachten, angstproblemen en leerproblemen.

Naast deze bezigheden om is Sasja in het bezit van het trainersdiploma TC3 en is ze assistent-trainer van de 0-13 meiden bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Zelf speelt ze bij de dames van RKSV Nuenen en is ze graag sportief bezig.

Spreker: Frans Vereijken

TP in het bedrijfsleven

Frans Vereijken’s carrière begon met een betaalverzoek

Toegepaste Psychologie (TP) is weliswaar een brede opleiding, maar dat je hiermee in een functie bij een bank terecht kan komen, dat hoor je niet zo vaak. Het was dan ook min of meer bij toeval dat TP-alumnus Frans Vereijken bij de Rabobank ging werken. Hij groeide daar uit tot Cooperative Values Officer en is medeoprichter van de Talenthub. De Talenthub is de eerste hybride leeromgeving (HLO) in de samenwerking tussen Rabobank en Fontys Hogescholen. In de Talenthub worden op basis van echte vraagstukken uit de beroepspraktijk, (afstudeer)opdrachten gerealiseerd voor studenten van Toegepaste Psychologie, Human Resource Management & ICT.

Frans neemt je in zijn presentatie mee in de carrièreontwikkeling van de TP-er binnen het bedrijfsleven met alle uitdagingen die daarbij komen kijken en de oprichting van de Talenthub.

Bio Frans Vereijken

Frans begon zijn TP-carrière bij een jeugdinstelling in Boxtel. Zijn taak was onder andere om de LVB (licht verstandelijk beperkte) jongeren wegwijs te maken in hun leven, bijvoorbeeld op social media. Als proef stapte hij naar het bedrijfsleven waar hij helemaal zijn weg gevonden heeft. Bij de Rabobank werd Frans verantwoordelijk voor een innovatief mentorproject, heeft hij een verscheidenheid aan teams geleid en vanwege zijn persoonlijke verhaal ruim oog voor diversiteit en inclusie. In zijn huidige functie als Cooperative Values Officer heeft hij een impactvolle verantwoordelijkheid die bijdraagt aan de Rabobank missie om ervoor te zorgen dat ze als bank ‘het goede doen’. Al deze aspecten komen terug in zijn verhaal op het congres!

Spreker: Irene Kersten

Delen is helen

Een heftige gebeurtenis, zoals zelfdoding, seksueel overschrijdend gedrag of een ongeluk – heeft een grote impact op jongeren. Niet alleen op het directe slachtoffer, maar ook op de vrienden, daders, getuigen en alle andere betrokkenen.

Omdat jongeren hun eigen emoties nog niet goed kunnen overzien, zijn zij niet in staat zelf hulp te zoeken, ze trekken zich terug, zoeken verdoving in drugs of alcohol en lopen tegen steeds meer blokkades op. Dat zie je terug in gedrag.

In de huidige hulpverlening is het zo dat je – om in aanmerking te komen voor hulp – je zélf je hulpvraag moet formuleren. Dat is voor jongeren niet haalbaar! In veel gevallen ervaren jongeren niet eens dat ze ‘een probleem’ hebben. En door minder levenservaring lukt formuleren van een hulpvraag niet. Het is niet dat het door de mindere levenservaring niet lukt, maar ze (h)erkennen niet dat ze hulp nodig hebben. De mindere levenservaring kan ze wel kwetsbaarder maken.

Irene heeft een methode ontwikkeld waarbij ze in organisaties, bedrijven en scholen het zelfhelend vermogen van jongeren op gang brengt en biedt betrokken jongeren effectieve nazorg aan. Tijdens het congres neemt Irene je mee in de ontwikkeling van deze methode en de resultaten die ze hiermee heeft behaald.

Bio Irene Kersten

Irene is Toegepast Psycholoog en is in 2014 gestart met Rust na impact, training, advies en begeleiding bij crisis. Daarvoor heeft ze jarenlang bij de politie gewerkt. Met bijna 25 jaar politie-ervaring weet Irene Kersten hoe groot ontreddering kan zijn na een ongeluk of misdrijf. Deze ervaring gebruikt ze om organisaties bij te staan na een onverwachte schokkende gebeurtenis. Irene wil ‘eilandjes van verdriet’ voorkomen door binnen de peergroup sociaal-emotionele steun op gang te brengen, kennis op gebied van rouw onder jongeren te vergroten en jongeren proactief de hand te reiken. Daarvoor ontwikkelde ze een methode: Delen is helen.

Annuleren

Heb jij je ticket al gekocht, maar kun je onverwacht niet aanwezig zijn? Dat is balen! Er vindt helaas geen restitutie van het inschrijfgeld plaats. Ook indien je niet aanwezig bent bij het congres (no-show) of slechts gedeeltelijk deelneemt, vindt geen (gedeeltelijke) restitutie van het inschrijfgeld plaats. Dat is vanwege de diverse verschillende kortingscodes administratief te belastend. We zijn een beroepsvereniging voor en door leden. Dat betekent dat wij dit allemaal als vrijwilligers in onze vrije tijd regelen. Wat je wel kunt proberen, is er iemand anders blij mee te maken. Of misschien kun je alsnog iets regelen om zelf te komen? Wij heten je van harte welkom en zien je graag!

 

Back To Top